Tandheelkundige informatie

🦷 Wist je dat goede mondverzorging essentieel is voor de gezondheid van je kind? Leer hoe je spelenderwijs gezonde routines kunt opbouwen met onze tips voor ouders. Een blijvend gezonde mond begint bij de mondhygiënist!

Mondverzorging

Een goede mondverzorging is erg belangrijk. Het gebit zorgt er voor dat je goed kunt kauwen, slikken en praten. Ook bepaalt het de vorm van het gezicht. De gezondheid van het melkgebit heeft invloed op de gezondheid van het blijvende gebit. Wanneer je het gebit niet goed vezorgt heb je onder andere kans op gaatjes en tandvleesontsteking.

Wil jij weten hoe gezond jouw mond is?



Gaatjes

Gaatjes ontstaan vaak door een slechte gebitsverzorging en/of door een teveel aan suiker.

Suiker zorgt voor tandplak. De bacteriën in tandplak zetten suikers om in zuren. Deze zuren tasten het tandglazuur aan. Wanneer je niet twee maal daags goed poetst met een beschermende fluoride tandpasta kunnen er gaatjes ontstaan.

U

Hoe herken ik een gaatje

Niet alleen de tandarts of mondhygiënist kan een gaatje herkennen. Als ouder kunt u zelf ook uw kind controleren op gaatjes.

Let hierbij op de volgende aanwijzingen:

  • Uw kind geeft pijn aan
  • Uw kind geeft last van gevoelige tanden bij het eten of drinken van warme of koude dingen
  • Uw kind heeft afwijkende plekjes op de tanden. Wit of juist donkerder dan de rest van de tand
  • Uw kind ruikt sterk uit de mond


Gaatjes voorkomen

Poetsen

  • Poets de tanden van uw kind met een zachte tandenborstel en fluoride tandpasta
  • Poets aan de hand van de 3 B’s: binnen-, buiten-, en bovenkant. Belangrijk is ook om niet de achterkant van de laatste kiezen te vergeten en poets ook de doorkomende tanden en kiezen
  • De tandpasta mag uitgeschuugd worden, maar er hoeft niet gespoeld te worden. De fluoride kan dan nog langer doorwerken

Bezoek een mondhygiënst

De mondhygiënist kan heel goed ondersteunen bij de mondverzorging van kinderen. Wat veel ouders niet weten is dat een bezoek aan de mondhygiënist tot 18 jaar volledig wordt vergoed vanuit de basis zorgverzekering.

Na poetsen

Onderzoek heeft aangetoond dat kinderen tot en met 10 jaar niet de motoriek hebben om zelf hun gebit goed schoon te houden. Het is dan ook belangrijk om zeker tot deze leeftijd het gebit minstens 1x per dag na te poetsen. Bij voorkeur ‘s avonds. Daarnaast is het belangrijk om de tanden van je kind regelmatig te controleren en je kind te begeleiden bij het tandenpoetsen.



Eetmomenten en suiker

Eet uw kind te vaak of teveel suiker? Dit kan gaatjes veroorzaken. Niet alleen snoep, cola en zoet beleg bevatten suikers.
Niet alleen cola en taart bevatten suiker. Ook fruit en producten als brood, rijst en melk bevatten suikers.

Het speeksel is in staat om gedeeltelijk deze zuren te neutraliseren, dit kost alleen tijd. Het is daarom van belang om het aantal eet-/drink (suiker) momenten te beperken.

Het advies is om maximaal 7 suikerbevattende eet-/drinkmomenten per dag aan te houden. Het drinken van water hoort daar niet bij.

Het gebeurt veel dat kinderen een fles melk krijgen. Doordat er suiker in melk zit en de kinderen het vaak niet in 1 keer opdrinken zorgt dit voor een verhoogde kans op gaatjes! Een fles water is geen probleem. Bij melk en andere suikerhoudende dranken adviseren we om het in 1 keer op te drinken en niet meer te drinken na het tandenpoetsen ’s avonds.



Ontstoken tandvlees

Ontstoken tandvlees ontstaat wanneer de mondhygiëne niet toereikend is. Als er tandplak op de tanden zit en dit niet goed wordt weggepoetst, kunnen de bacteriën uit de tandplak zorgen voor irritatie en ontsteking van het tandvlees.

Voorkomen en genezen

Ontstoken tandvlees kan men voorkomen door goed te poetsen, gezond te eten/drinken en regelmatig de mondhygiënist te bezoeken. Gezond tandvlees is roze van kleur, ligt strak om de tanden en bloedt niet tijdens het poetsen.

Ontstoken tandvlees is rood van kleur, gezwollen en kan bloeden tijdens het poetsen. Om het tandvlees weer gezond te krijgen is het goed om een bezoek te brengen aan de mondhygiënist. De mondhygiënst zal het gebit uitgebreid reinigen en advies en instructie geven over hoe de tanden goed verzorgd moeten worden.

Extra informatie

Naast de informatie op onze website kunt u op de website van de vereniging voor mondhygiënisten ook veel handige informatie vinden over onderandere tanden wisselen, gaatjes, mondproblemen en tandenpoetsen.

Contactformulier




info@mainmondigezorg.nl



06-14290028



Almere, Lelystad en ’t Gooi

Kvk: 75056100